Sunday, March 25, 2012

Projekt elutuba vol II

Tööl on olnud see nädal kiire, kiire. Eelmine poolteist nädalat tegin hullupööra arvutusi ja skeeme power pointiks et teha ettekanne uuele omanikule karjääri varudest, toodangust ja laiendusest. Esmaspäeval ja kolmapäeval oli pikad koosolekud, nii et tavapärast tööd polnud mahti üldse teha ja seega neljapäev, reede oli kõva tamp taga et saaksin oma tavapärase töö esmaspäevaks valmis. Lisaks oli neljapäeval veel 1 tunnine infotund, räägiti firmade ühinemisest ja tulevikuplaanidest.

Kolmapäeval käsin enne rootsi keele tundi tapeedil järgi. Hurraaa!
Esimene rootsi keele tund c tasemel läks edukalt. Üks tuttav nägu oli ka tunnis. Kasutasime smart boardi- ma ei teagi kuidas eesti keeles seda nimetada „tark tahvel“. Teemaks oli meil seekord sõnade järjekord. Õpetaja oli ettevalmistanud hunniku lauseid ja need sõnade kobaraks moodustanud ja siis pidime minema tahvli juurde ja tirima sõnad õigesse järjekorda. Nalja kui palju. Ega see polegi nii lihtne ei tohi tahvlile liiga kõvasti vajutada ja liiga nõrgalt ja liiga kiiresti ja aeglaselt. Aga kokkuvõttes said kõik hakkama ja ka laused tulid enamjaolt õiged.

Neljapäeval käsin zumbas ja õhtul läksin Tina juurde ja küpsetasime talle tööle muffineid. Mmm nämma. Mustika muffinid!

Reedel oli kaua oodatud palgapäev ja raha teleka joaks olemas! Andsin tellimuse sisse. Õnnelikuks valituks osutus SAMSUNG PS-51D550 51" PLASMA FULL-HD 3D. Õhtul olime Per`iga Tinal külas. Õhtusöögiks tacod ja pärast mänguõhtu: Risk ja Uno. Mõlemas mängus sain tunda võidurõõmu.

Laupäeval otsustasime Periga minna Pitå veeparki. Ei midagi suurt ja erilist, aga mõned mõnusad vette laskumised. Sama koht kus ma firma sünnipäevalgi käisin. Aurusaun oli mõnus sai lausa kolmel korral käidud.
Õhtul lumesajus grill ja tegime oma isikliku chilli kastme (vaata kööginurk rubriiki) ning päeva lõpetuseks saun.

Pühapäeval värvis Chris laeliistud ja õhtul värvisin veel need veel kord üle. Chris pani nädala sees ka esimesed paanid tapeeti seina. Projekt ”elutuba” edeneb.



Kööginurk
Kolm asja mida Rootsi poest pole võimalik leida. Suure üllatusena ei tule loomulikult kohuke ja teisena lavaš ning viimane, usu või mitte, aga mitte ühetegi toorvorsti ei leia sa poest. Nüüd veel meenusid pelmeenid, midagi sarnast leiab, aga õigeid pelmeene ei ole.

Seevastu on siin üks toode minu arust maailma variatsioonikaim. Erinevad suurused, kõvadus, maitsed, kujud, erinevad jahud. Arvasid juba ära millest jutt? Tegemist on näkileivaga. Tõsiselt, nii suurt valikut näkileival pole minu arust kuskil maailmas. Ning teine asi mida müüakse Rootsis ilmselt tonnide viisi on pohlamoos. Meil tööl on tausta köögis kasutusel ketšup ja pohlamoos. Pohlamoos on 1,5 kg potsikutes ja ma ei liialda kui ütlen et see 1,5 kg potsik saab kiiremini tühjaks kui 1 l ketšup.

Alkoholipoest leidis Per Eesti õlle Saku Kuld ja vaatasin siis alkoholipoe kodulehelt järgi et äkki on midagi veel ja ka A Le Coq oli esindatud. Poes veel ise näinud pole, aga lähen järgmine kord kindlasti ja uurin järgi. (Reedel nägin oma silmaga Sakut aga A Le Coq i ei leidnud).

Teisipäeval kokkasin õhtusöögi neljale. Pereköögi kokaraamat retsept lk 165. Tex-mex veiselihapada. Jällegi pidin retsepti tuunima kuna ube paluti mitte kasutada, seega lisasin ohtralt sibulat ja retseptis polnud mainitud soola ega pipart aga no kuidas sa teed liha ilma soola ja piprata? Seega lisasin need maitseained ka. Retseptis oli öeldud et kasuta Felixi tex mex kastet. On siin jeh Rootsis seda poest võtta! Asendasin selle keskmise tugevuse taco kastmega. Retseptis oli öeldud et prae liha ja siis hauta 30 min. Lisa oad ja paprikas ning hauta veel 10 min. No 40 minutiga see veiseliha küll pehme ei olnud. Kui möödas oli juba 60 min ütlesin et 10 min veel ja siis mind enam ei huvita, et hakkan sööma, olen nõus seda poolkõva liha närima. Lena, Chris ja Per nõustusid minuga. Istusime lauda ja hakkasime sööma, õnneks oli liha nüüd parajalt pehme nii et kõigil jäid lõualuud terveks. Maitses hästi. Ise tuuniks seda retsepti veel porgandi ja seentega.

Chilli kaste. Kastme jaoks on vaja piprakaunu. Poes on siin päris hea valik ja etiketil on antud ka pipra tugevus 10 punkti skaalal. Valisime kaks 10 tugevusega ja ühe 7 tugevusega. Lisaks oli vaja küüslauku, toorest suhkrut, vett, soola ja veini äädikat. Piprad ja küüslauk tuleb ahjus kergelt röstida/grillida, siis sulatada suhkur, lisada röstitud/grillitud piprad, vesi, äädikas ja sool ning siis saumikseriga purustada. Kaste tuli ikka mõnusalt tuline. Kasutasime seda õhtul grillliha juurde. Tegime sellest tomatipastaga kastme. Vahekord 3/7. 3 osa oli chilli kastet. Mõnusalt tuline.

Nädala tarkusetera:
Kui tahad midagi head tuleb töö ise ära teha (Valmistades chilli kastet).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home