Monday, July 31, 2017

Potage Parmentier, Boeuf a la Bourguinonne, Croquembouche


Puhkus on läbi ja tagasi tööl. Aeg läheb kiiresti kui on huvitav. See aasta oli puhkuse kava eriti tihe. Sai käidud Lõuna-Rootsis ja Eestis. Sõbrad ja sugulased  üle vaadatud. Mõned korrad sai golfi mängitud ja kokkuvõttes 4000 km sõidetud. Teine pool puhkusest kulges koduselt, aias nokitsedes ja grillides.
Ilm puhkuse ajal polnud just kõige suvisem aga meile õnn naeratas, 90% saime oma tegevused ilma vihmata tehtud.
Meie kolmkäiguline õhtusöökjärjekordne etapp kulges väga edukalt, keegi nälga ei jäänud ja söögid said söödud. Mina valisin siis endale prantsuse teema inspereeritud Jula/Julie raamatust  ja eelroaks Potage Parmentier (Kartuli porru supp), pea roog Boeuf a la Bourguinonne (veiselihahautis) ja magustoiduks Croquembouche (klassikaline prantsuse pulmatort). Magustoit oli kõige suurem väljakutse. Tegin veel mini variandi. See võttis ikka kõvasti aega, paar karamelliga kõrvetatud näppu aga tehtud ta sain. Keerulise nime taga peidab ennast teada tuntud tuuletaskud mis on karamelli abil koonusekujuliseks tordiks vormitud. Õnneks tegin veidi eeltööd ja sain hea vihje et kuuma karamelliga töötades olgu külmavee kauss alati läheduses ja see päästis mind nii mitmestki põletusvillist. Minu jaoks kõige lahedam oli teha karamelli niiti. Tulemus jäi väga kena. 

Aga ma tegin suure vea. Nimelt ma panin magustoidu külmkappi mida ei tohi teha (see kodutöö jäi mul tegemata). Ja serveerimisel see enam nii ilus ei olnud. Vähemalt oli mul pilt külalistele näidata. Aga kõik söödi ära ja maitse oli väga hea ning krõmpsuv karamell sobis pehmete tuuletaskutega imehästi.
Ainult augusti kuu on veel jäänud et oma kokkamise väljakutse lõpetada. Pean ausalt ütlema et puhkuse ajal oli palju ringisõitmist ja kodus grillimist nii et kokaraamatut suvel ei avanud. Nüüd on 52 retsepti järgi millest 22 on põhirooga. Tuleb üks kõva kokkamise kuu. Pea iga päev uus retsept ja kohati isegi kaks või kolm korraga. Nädalavahetusel panin paika nädalamenüü ja nüüd siis ainult puhas vaaritamise lust.

Kaunist suve jätku!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home